Mijn zoektocht naar het perfecte koekje was een lange, maar erg leuke weg. Net als de meeste anderen hier in NL (en de rest van Europa) wil ik mijn koekjes graag knapperig hebben. Daarnaast was het belangrijk dat de vorm goed behouden blijft met het bakken. En ten slotte moest het natuurlijk ook nog eens een lekker koekje zijn. Maar het was niet makkelijk om dat allemaal, in 1 koekje te vinden. Aangezien de meeste bekende koekenbakkers uit de VS komen toen ik hier lang geleden mee begon, was het eerste punt het moeilijkst te vinden. Ik hield van de textuur van het Basic Sugar Cookie van Sweet Sugarbelle, die het kreeg door de poedersuiker in plaats van kristalsuiker. En de smaak van Lilaloa’s Chocolate Cookies is gewoon geweldig! Het zijn net brownies, maar dan in de vorm van koekjes. Maar beide waren niet de knapperige soort die ik zocht…

Uiteindelijk is het die zoektocht helemaal waard geweest hoor. Door het vele proberen en testen van recepten heb ik enorm veel geleerd over wat ik wel/niet lekker vind, maar ook over hoe dat lekkere koekje nou te bakken. Daarnaast hebben mijn familie, vrienden en collega’s genoten van al het proeven wat elke keer gedaan moest worden 😉 Maar het eindresultaat was het belangrijkste: Een koekje wat aan al mijn eisen voldoet, oftewel Het Perfecte Koekje.

Recept

Klop 250 gram zachte boter samen met 150 gram poedersuiker. Doe dit met een k-klopper, niet met een garde.

Voeg 1 groot ei, 1/2 theelepel zout en vanille* toe en mix tot het net is opgenomen. Je wilt hier niet te veel lucht in het mengsel brengen. Lucht betekent namelijk luchtbellen en dat resulteert in hobbelige koekjes.

Voeg geleidelijk ongeveer 480 gram bloem toe en mix tot het samenkomt. Het mag niet aan je vingers kleven als je het vastpakt.

*De vanille heeft dus wat meer uitleg nodig. Vroeger voegde ik 1 theelepel vanille-extract en 1 theelepel vanillepasta toe. Maar door de tegenvallende oogst zijn de prijzen van vanille momenteel torenhoog. Daarom is wat ik gebruik afhankelijk van wat ik kan vinden voor een realistische prijs. Onlangs vond ik vanillepoeder, dat zijn gemalen vanillebonen. Het is erg sterk van smaak, dus ik gebruik 3/4 tot 1 theelepel voor dit recept. De smaak ervan is geweldig, maar het zal de kleur van je deeg beïnvloeden. Hoe meer je toevoegt, hoe ‘grijzer’ je deeg zal worden.

Uitrollen/Koelen

Koud deeg uitrollen vind ik echt een rotklusje. Daarom rol ik mijn deeg direct vanuit de mixer uit tussen 2 vellen bakpapier terwijl het dus nog zacht is. Dat scheelt mij een hoop frustratie en op die manier kan ik er meteen mee aan de slag zodra het gekoeld is. Dat koelen kan door de plakken deeg 30 minuten in de vriezer of 2 uur in de koelkast te leggen. De plakken worden daardoor lekker stevig. Zodra je je deegplakken uit de koelkast/vriezer haalt, kan je beginnen met het uitsteken van je koekjes.

Bakken

Bak de koekjes 15-40 minuten op 160ºC (afhankelijk van de grootte van je koekjes). Als je grote koeken bakt, kun je de temperatuur na 10 minuten verlagen tot ongeveer 130ºC. De koekjes zijn gaar als ze stevig aanvoelen en een mooie gouden kleur hebben. Ja, je wilt dat je koekjes een beetje bruin worden! Dat hoort allemaal bij de geweldige smaak! Laat de koekjes even afkoelen op een rooster, dan worden ze lekker knapperig 🙂 Ze blijven in ieder geval 3 (!!) maanden goed als je ze luchtdicht verpakt.

Variaties

Je kan natuurlijk nog lekker gaan spelen met de smaken van dit recept. Zelf vind ik het erg lekker om de vanille te vervangen door gingerbread (of speculaas) kruiden. En voor chocoladekoekjes vervang je 50 gram bloem door 50 gram cacaopoeder.

Tips

Ik maak altijd minstens 2 batches deeg (die net in je KitchenAid passen) en leg alle uitgerolde plakken deeg in de vriezer. Als ze daar langer dan een paar dagen in moeten blijven, haal ik ze eruit zodra ze bevroren zijn en wikkel ze in folie om vriesbrand te voorkomen. Ze blijven dan in ieder geval nog 3 maanden goed.

De uitgestoken koekjes zijn het gemakkelijkst te hanteren als het deeg koud is. Ook voorkomt het koude deeg dat je koekjes gaan uitlopen in de oven. Als ik grote koeken bak, leg ik ze na het uitsteken altijd 15 minuten terug in de vriezer voor ik ze bak. Dat helpt ze hun vorm te behouden.

Tegenwoordig is er een super handig hulpmiddel om te zorgen dat je koekjes mooi plat worden. Namelijk de Air matten van Silikomart. De mini gaatjes in de mat zorgen dat de lucht goed weg kan waardoor je de onderkant van je koekje het patroontje van de mat krijgt ipv luchtbellen.

Gebruik je niet de air mat en/of heb je toch teveel lucht in je deeg gemixt, dan zullen je koekjes tijdens het bakken vaak ongelijk van hoogte worden. Dat zijn luchtbellen die uitzetten in het deeg. Om dat op te lossen, hoef je alleen maar een fondant gladstrijker te pakken terwijl je koekjes nog in de oven zitten (ze hoeven dan nog niet bruin te zijn, maar moeten al wel gaar zijn), en de lucht er gewoon uit te drukken.

Je kunt je deeg opnieuw rollen. Omdat je geen bloem gebruikt bij het uitrollen tussen de vellen bakpapier, zal de verhouding in het deeg hetzelfde blijven. Maar hoe meer je het deeg kneedt, hoe meer de gluten zich zullen ontwikkelen. En daardoor kan je deeg wel veranderen. Het zal nog steeds geweldig smaken, maar het kan er na een aantal keer kneden wat droger/gebarsten uit gaan zien. Zolang je van plan bent je koekjes te bedekken met Royal Icing, zal niemand het merken 😉

Ik hoor graag wat je van het recept vind en of dit voor jou ook Het Perfecte Koekje is 🙂

Het perfecte koekje

Recipe by Ellen

ingrediënten

 • 250 gram boter

 • 150 gram suikerbakkerspoeder

 • 1 groot ei

 • 1/2 theelepel zou

 • vanille

 • 480 gram bloem

Directions

 • Meng de boter en suiker in een keukenmachine
 • Voeg het ei, zout en vanille (of andere kruiden) toe en meng kort
 • Voeg de bloem in delen toe aan je mengsel en kneed kort tot een samenhangend deeg
 • Rol je deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en leg het minimaal 2 uur in de koelkast. Mocht je haast hebben dan werkt 10/15 minuten in de vriezer ook 😉
 • Haal het deeg uit de koelkast en je kan binnen een paar minuten beginnen met uitsteken
 • Bak de koekjes 20-40 minuten op 160 graden (tijd is afhankelijk van de grootte van de koekjes). Halverwege het bakken kan je de koekjes glad maken met een fondant smoother
 • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster, zo worden ze lekker krokant
 • Verpak je koekjes luchtdicht, dan zijn ze zo’n 3 maanden houdbaar!

3 reacties op “Het perfecte koekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *